CLASIFICAREA BRANZETURILOR

 

 

În ultimele două decenii, consumul de brânză la nivel mondial a crescut substanțial, iar varietatea brânzeturilor de pe piaţă este foarte mare. Ȋn Europa, găsim cei mai mari producători, principalii jucători fiind Franţa, Germania, Italia, Olanda. De asemenea, cel mai mare consum pe cap de locuitor se înregistrează tot în Europa. În top se află țările nordice, urmate de Franța, Italia, Germania.

 

Clasificarea brânzeturilor se face după mai multe criterii precum tipul de lapte din care se prepară și mamiferul de la care provine, conținutul de grăsime, consistența sortimentelor, procesul de fabricație, vârsta, dar şi adaosurile.

 

branzeturi

 

 După tipul de lapte

  •         brânzeturi din lapte de vacă
  •         brânzeturi din lapte de capră
  •         brânzeturi din lapte de oaie
  •         brânzeturi din lapte de bivoliță
  •         brânzeturi din amestesc de lapte
  •         brânzeturi vegetariene

 

După conținutul de grăsime raportat la substanța uscată a brânzei

  •         brânzeturi slabe (<20%)
  •         brânzeturi semigrase (20-42%)
  •         brânzeturi grase (>42%)

 

După consistența pastei

  •         brânzeturi moi
  •         brânzeturi semimoi
  •         brânzeturi semitari
  •         brânzeturi tari

 

După procesul de fabricaţie

  •         brânzeturi cu mucegai la exterior
  •         brânzeturi cu mucegai la interior
  •         brânzeturi in saramură
  •         brânzeturi opărite
  •         brânzeturi topite
  •         brânzeturi frământate

 

După tipul crustei

  • crustă înflorită
  • crustă spălată

 

După vârstă

  • brânzeturi proaspete
  • brânzeturi semi maturate
  • brânzeturi maturate

 

După adaosuri

  •         brânzeturi dulci
  •         brânzeturi cu condimente sau ierburi

 

_____

 

Alina Iancu, 17/09/2019

 

revino branzeturi

BRANZETURI ROMANESTI

BRANZA DE TAGA, MATURATA IN GROTA

Brânza de Țaga (Năsal) este o brânză moale din lapte de vacă pasteurizat. Maturarea acesteia are loc într-un mediu microbiologic special din grota naturală de la Țaga, județul Cluj. La începuturi, brânza era obținută doar din lapte de oaie. În prezent,...

BRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANA

Brânza de burduf este o brânză frământată, produsă tradițional de sute de ani la stânele de munte. Este destul de compactă și păstoasă. Se păstrează într-un burduf făcut din piele sau stomac de oaie, bășică de porc sau de bivol, dar și în...

 

oenotourism