CUM SE FACE UN PLATOU CU BRANZETURI

 

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă.

 

Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta. Însă putem ține cont de câteva aspecte, mai ales când brânzeturile sunt savurate alături de oaspeți.

 

Este recomandată alegerea unui număr de 3-5 brânzeturi cu diferite texturi (moi, semitari sau tari), produse din diferite tipuri de lapte (vacă, capră sau oaie). Brânza trebuie tăiată în diferite forme pentru o identificare mai ușoară, dar și pentru aspect vizual: felii, triunghiuri, cuburi, rulouri. Cele moi se pot lăsa și întregi. 

 

Brânza trebuie servită la temperatura camerei, ceea ce înseamnă că o scoatem din frigider înainte cu treizeci de minute - o oră.

 

 

 

 

Varietate, culoare, textură

 

Nu există limite atunci când se alege ce completează platoul cu brânzeturi. Nuci, fructe, legume proaspete, grisine, crackers sau pâine, mezeluri uscate sau prosciutto, măsline, miere sau dulceață pot completa sau potența aroma brânzei. Puțină creativitate în aranjarea brânzeturilor este binevenită.

 

Ce brânzeturi alegem să punem pe platou pentru evenimente

 

O brânză cu aromă familiară, în situația în care nu cunoașteți oaspeții, sau dacă sunt și copii, este singura recomandare. În rest, fiți curioși să încercați brânzeturi noi.

 

Câteva dintre recomandările noastre pentru un platou cu cinci brânzeturi

 

 • brânză moale, tip Brie, Camembert sau tip Mozzarella (pastă opărită)
 • brânză de capră, tip Chevre, Crottin, Selles-sur-Cher, Valençay
 • brânză semitare, tip Cheddar, Gouda, Tilsit
 • brânză tare, tip Parmezan, Pecorino, Comté, Manchego,
 • brânză cu mucegai albastru, tip Roquefort, Gorgonzola, Stilton

 

Rezumat

 

 • 3-5 tipuri de brânză, moale, semitare, tare cu diferite perioade de maturare
 • 1-2 tipuri de mezeluri, salam, prosciutto
 • 2-3 tipuri de biscuiți (sau pâine)
 • fructe de sezon sau fructe uscate
 • nuci
 • legume sau fructe murate sau marinate, castraveți cornichon sau măsline

 

Dacă vă gândiți să faceți un cheese bar, numărul de brânzeturi selectate poate fi mai mare.

 

Ce vinuri asociem la aceste platouri cu brânzeturi

 

Se poate începe cu un spumant brut sau cu un alb liniștit sec și se poate continua cu un vin roșu sec, de preferat tânăr și fructat. Dacă predomina branzeturile tari, maturate, un vin roșu sec corpolent, poate fi o alegere potrivită. Vinul alb sau roșu de desert, dacă avem brânză cu mucegai albastru ce este completată cu miere sau dulceață, este binevenit la final (vezi asocierea brânzeturilor cu vinurile și alte băuturi aici).

 

platou cu branza cheese plate

 

_____

 

Alina Iancu, 03/01/2020

 

 

BRANZETURI ROMANESTI

BRANZA DE TAGA, MATURATA IN GROTA

Brânza de Țaga (Năsal) este o brânză moale din lapte de vacă pasteurizat. Maturarea acesteia are loc într-un mediu microbiologic special din grota naturală de la Țaga, județul Cluj. La începuturi, brânza era obținută doar din lapte de oaie. În prezent,...

BRANZA DE BURDUF, RETETA MONTANA

Brânza de burduf este o brânză frământată, produsă tradițional de sute de ani la stânele de munte. Este destul de compactă și păstoasă. Se păstrează într-un burduf făcut din piele sau stomac de oaie, bășică de porc sau de bivol, dar și în...

 

oenotourism