Burrata, Italia

Burrata este o brânză proaspătă, produsă artizanal din lapte pasteurizat de vacă sau bivoliță, în regiunea Puglia din sudul Italiei. Învelișul exterior este o brânză cu pastă oparită (pastă din care se face și mozzarella), în timp ce în interior conține straciatella, un amestec moale de bucăți mici din fâșii de mozarella și smântână proaspătă.

 

Istoria ei este destul de recentă, a fost fabricată pentru prima dată în jurulul anului 1920 doar din lapte de bivoliță. După 1950, producția s-a mărit. Unele fabrici de brânzeturi locale au început să o producă folosind în interior resturile de pastă opărită rămase de la producția de mozzarella.

 

În noiembrie 2016, „Burrata di Andria” a devenit un produs de indicație geografică protejată (IGP).

 

Astăzi este poziționată în topul producției tradiționale de brânză din Puglia.

 

 

Branza Burrata Puglia Italia

 

 

După prelucrarea laptelui nepasteurizat, se obține pasta opărită care, când este caldă, este transformată manual într-o pungă ce este umplută cu un straciatella. Urmează apoi închiderea sau legarea. Se vinde în mod tradițional legată cu frunze de asfodel și este păstrată în zer, ambalată într-o pungă de plastic din polietilenă. Dacă frunzele de asfodel sunt încă verzi atunci când brânza este servită, înseamnă că brânza este proaspată. Foarte des, brânza este ambalată, fără a fi legată cu frunze, în pungi sau în recipiente de plastic.

 

Forma este rotunjită și are o greutate ce variază între 150 și 500 de grame. Ocazional poate fi găsită și la un kilogram. Brânza este strălucitoare, cu o culoare albă ce poate varia în funcție de anotimp și de alimentația bovinelor.

 

Este recomandat a fi consumată proaspată, însă unii producători folosesc conservanți, astfel poate fi păstrată perioade mai îndelungate.

 

Delicioasă prin simplitatea sa, branza burrata este o adevărată explozie de arome de lapte. Încercați-o simplă, cu roșii proaspete și cu puțin ulei de măsline, sau pe o bucată de pâine caldă sau focaccia. Burrata nu trebuie niciodată gătită, cel mult poate fi adăugată la sfârșit peste paste sau peste pizza, în loc de brânză tradițională. Se găsește ocazional cu trufe, acestea fiind adăugate în straciatella.

 

Straciatella, pasta cremoasă din interiorul burattei, poate fi cumpărată și separat de la magazinele de specialitate.

 

La branza Burrata se pot asocia vinuri albe proaspete, cu arome ierboase. Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Greco di Tufo pot fi alegeri bune.

 

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

 

EVENIMENTE 

Salon de branzeturi si vinuri

 

INFORMATII UTILE

Bine de stiut despre branzeturi

Producatori romani

Branzeturi romanesti

Harta producatori

Aparitii in presa

Publicitate

 

SHOP ONLINE

Branzeturi si vinuri

 

ALTE PROIECTE

CrameRomania.ro - Vinuri Romanesti

Revino.ro - Enoturism Romania

 

CONTACT

salut@revino.ro

 

Logo-Revino-Cheese-Wine_Black700

 

NEWSLETTER

 
Cheese Show Facebook Cheese Show Instagram