Cheddar, Anglia

Cheddar, una dintre cele mai populare brânzeturi din lume, este o brânză tare, produsă din lapte de vacă. A fost produsă pentru prima dată în secolul al XII-lea în satul Cheddar din regiunea Somerset, în sud-vestul Angliei. Primele referiri despre această brânză datează din 1170.

 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toată producția de lapte a fost preluată sub aripa guvernului britanic. Producția de brânză a devenit standardizată și cunoscută sub numele de Guvernul Cheddar (Government Cheddar). Astfel, a început declinul producției artizanale din regiunea Somerest. Brânza industrializată a luat amploare, atât în țară, cât și peste hotare. În zilele noastre, sunt foarte mulți oameni care nu cunosc gustul autentic al brânzei Cheddar produsă artizanal.

 

Forma brânzei Cheddar artizanală este cilindrică, are crusta înfășurată în pânză și este lăsată la maturat între 9 și 24 de luni. Astfel, permite schimbarea treptată a texturii și dezvoltarea aromelor. Când este tânără, textura sa este moale, iar atunci când este lăsată la maturat, textura devine mai tare și sfărâmicioasă. Culoarea variază între alb și galben pal, iar gustul devine mai accentuat pe măsură ce se maturează. Acest lucru se întâmplă diferit la brânzeturile industriale ambalate în plastic.

 

 

BRANZA CHEDDAR

 

 

Deși Cheddar își are originea în Anglia, denumirea Cheddar poate fi folosită pentru brânzeturi făcute oriunde, deoarece nu are o denumire de origine protejată în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în 2007, a fost creată o denumire de origine protejată, „West Country Farmhouse Cheddar” și numai brânzeturile Cheddar produse din lapte local în Somerset, Dorset, Devon și Cornwall, fabricate folosind metode tradiționale, pot folosi această denumire.

 

Pe lângă Regatul Unit, brânza Cheddar este fabricată și în țări precum Australia, Argentina, Belgia, Canada, Germania, Irlanda, Olanda, Nouă Zeelandă, Africa de Sud, Suedia, Finlanda și SUA. Cel mai mare consum este în Anglia și SUA. Culoarea portocalie pe care o regăsim în anumite brânzeturi Cheddar (în special la cele americane produse în Wisconsin) provine de la un colorant natural, annatto, obținut din semințele unui copac, Bixa Orellana.

 

Brânzeturile artizanale sunt completate cu diferite denumiri în funcție de procesul de producție, perioadele de maturare, dar și de locul unde au fost maturateȘ Cave Matured (maturată în grotă aproximativ 12 luni), Extra Mature (maturată între 12 și 18 luni), Vintage (maturată între 18 și 24 de luni), Smoked Cheddar sau Blue Cheddar.

 

Este o brânză des utilizată în diferite preparate calde, dar este o gustare potrivită atât simplă, cât și alături de băuturi precum bere (Lager Pale Ale, Brown Ale) sau vinuri roșii seci (Barolo, Rioja Alta), dar și fortificate precum Port sau Marsala. Vinuri din Cabernet Sauvignon sau Merlot sunt, de asemenea, asocieri foarte bune.

 

Știați că

 

Cheddar Gorge Cheese Co este singurul producător de brânză rămas în satul Cheddar și încă o maturează în Peștera Gough (cave matured). El este un exemplu important de producător local care susține producția artizanală.

 

Robert Falcon Scott, ofițer englez și explorator al Antarcticii, a luat cu el aproape 1600 kg de Cheddar în faimoasa sa expediție din 1901.

 

Reginei Victoria a Angliei i s-a oferit o roată uriașă de Cheddar care cântărea 1000 de kilograme drept cadou de nuntă.

 

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

 

EVENIMENTE 

Salon de branzeturi si vinuri

 

INFORMATII UTILE

Bine de stiut despre branzeturi

Producatori romani

Branzeturi romanesti

Harta producatori

Aparitii in presa

Publicitate

 

SHOP ONLINE

Branzeturi si vinuri

 

ALTE PROIECTE

CrameRomania.ro - Vinuri Romanesti

Revino.ro - Enoturism Romania

 

CONTACT

salut@revino.ro

 

Logo-Revino-Cheese-Wine_Black700

 

NEWSLETTER

 
Cheese Show Facebook Cheese Show Instagram