Emmentaler, Elvetia

#liveoriginaler înseamnă că toți suntem unici, dar egali în același timp. Înseamnă că fiecare ne trăim momentele în moduri personale și surprinzătoare totodată. Că redescoperim cum micile bucurii pot deveni momente memorabile. Descoperă și tu cum poți să avea viața #originaler. Decoperă și tu lumea Emmentaler AOP.

 

 

emmentaler branza

 

 

Emmentaler este brânza la care se gândesc majoritatea oamenilor când își imaginează „brânza elvețiană”, are o textură semi-tare, culoarea galben deschis și are găuri (ochiuri). A fost produsă pentru prima dată în secolul al XIII-lea în regiunea Emmental din Cantonul Bernei.

 

Roțile au un diametru de 80 până la 100 cm și cântăresc între 75 și 120 kg. Este nevoie de aproximativ 1100 litri de lapte pentru a produce o roată.

 

Brânză se distinge cu ușurință datorită găurilor ce variază de la mărimea cireșelor până la cea a nucilor. Acestea se formează în timpul procesului de maturare.

 

Cum se face brânza Emmental

 

Se respectă cele mai înalte standarde de calitate în ceea ce privește creșterea animalelor. Se folosește doar lapte nepasteurizat și nu se adaugă aditivi, ingrediente modificate genetic sau siloz (iarba care este compactată și păstrată pentru consumul ulterior) în alimentația acestora. Culturile de bacterii naturale adăugate asigură ulterior fermentarea și maturarea brânzei. Roțile de brânză proaspăt rezultate sunt presate timp de aproximativ 20 de ore, timp în care se elimină zerul rămas în exces. Sunt introduse apoi într-o baie cu sare. Aici stau două zile, perioadă în care se absoarbe sarea și se elimină apa. În acest proces, se formează primul strat de crustă, care conferă roților de brânză stabilitatea. Roțile tinere rămân 5-20 de zile în pivnițe la temperaturi scăzute de 12-16°C, apoi 6-8 săptămâni la temperaturi ridicate de 19-24°C. Căldura pivniței de maturare induce fermentația cu acid propionic. În proces se dezvoltă acid carbonic care se concentrează în brânză și apar ulterior găurile. După timpul petrecut în pivnița de maturare, roțile de brânză sunt curățate și depozitate în pivnița de depozitare la 11-14°C până când sunt livrate specialiștilor din distribuție. Ulterior, acestea sunt pregătite pentru a fi maturate în continuare sau puse la vânzare (după ce ajung la 4 luni).

 

Brânza este disponibilă în diferite stadii de maturare:

 

  • Clasic - maturată timp de 4 luni, cu arome lăptoase și lejere de nuci
  • Rezerva - maturată cel puțin 8 luni, cu arome predominant fructate
  • Kaltbach - maturată cel puțin 12 luni, din care cel puțin șase luni stă în grote umede (unii o numesc Premier Cru), cu arome puternice fructate

 

Această brânză este de obicei savurată cuburi sau felii. Este ideală și pentru adăugarea unei arome suplimentare bucatelor calde fiind ușor de topit.

 

Servită simplă, pe cât de bine merge în asociere cu vinul, pe atât de bine merge asociată cu berea. Vinurile albe din Gewurztraminer, Riesling de Rin, Grüner Veltliner, Chardonnay sau chiar un Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă sunt alegeri potrivite. Dacă preferați vinul roșu, încercați vinuri seci din Pinot Noir sau Zinfandel.

 

Sursa: Emmentaler.ch

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

 

EVENIMENTE 

Salon de branzeturi si vinuri

 

INFORMATII UTILE

Bine de stiut despre branzeturi

Producatori romani

Branzeturi romanesti

Harta producatori

Aparitii in presa

Publicitate

 

SHOP ONLINE

Branzeturi si vinuri

 

ALTE PROIECTE

CrameRomania.ro - Vinuri Romanesti

Revino.ro - Enoturism Romania

 

CONTACT

salut@revino.ro

 

Logo-Revino-Cheese-Wine_Black700

 

NEWSLETTER

 
Cheese Show Facebook Cheese Show Instagram