Branza de Taga, maturata in grota

 

Brânza de Țaga (cunoscută şi sub denumirea de Năsal) este o brânză moale din lapte de vacă fermentat. Maturarea acesteia are loc într-un mediu microbiologic special din grota naturală de la Țaga.

La începuturi, brânza de Țaga a fost obținută doar din lapte de oaie. În prezent, aceasta este produsă din lapte de vacă pasteurizat de Cooperativa Agricolă Someș Arieș. Aceasta este certificată ca produs tradițional românesc.

 

Brânza de Țaga maturată, branza maturata in pestera

 

Grota are astăzi o lungime de 125 metri și o lățime de cinci metri, temperatură constantă de 14ºC, umiditatea de 93% și cel mai important aici este prezentă bacteriei Brevibacterium Linens, care conferă produsului caracteristici specifice de textură, aromă și culoare.

Povestea acestei brânze ne duce în vremuri îndepărtate, acum câteva sute de ani, când ciobanii nobilului Schilling au furat o parte din caşul de oaie al acestuia și l-au ascuns într-o grotă din apropiere. Nobilul a găsit brânza în grotă dupa câteva săptămâni şi a gustat-o pentru a vedea dacă mai poate fi mâncată. Acesta a fost surprins pentru că în tot acest timp brânza a fost acoperită cu mucegai, făcând-o moale la mijloc, cu un miros puternic și un gust neobișnuit, fiind mult mai gustoasă decât cea inițială. Astfel, producția ulterioară de brânză a fost mutată în grotă și aşa a început producţia brânzei Năsal.

Grota este un loc unic în lume datorită prezenței bacteriei Brevibacterium Linens ce traiește în pereții acesteia, ea fiind responsabilă de transformarea brânzei obișnuite într-o delicatesă. Cercetatorii au încercat să reproducă în laborator bacteria care fermentează brânza dar a fost un eşec total, ceea ce ne arată că această brânză se poate produce doar în mod natural.
De-a lungul anilor, grota a suferit modificări importante fiind extinsă pentru a crește capacitatea de depozitare.

Ȋn anul 1945, preotul Filipan a preluat producția de brânză din lapte de oaie, care a fost ținută în grota de la Țaga pentru fermentare și maturare aproximativ două săptămâni. Datorită succesului acestei brânze, Compania de colectare și prelucrare a laptelui din Cluj a construit un spațiu special în sat pentru producerea brânzei.

Ȋn anul 1970 a început producția industrială prin construirea unei fabrici de brânzeturi cu cele mai moderne echipamente din acea vreme. O dată cu apariția producției industriale, grota a fost mărită, în trecut fiind foarte îngustă, îngreunând accesul personalului, dar și al depozitării. Datorită investiției și calității excelente, producția de bânză a crescut ajungând la 14 tipuri de brânză în 1989. După revoluție, multe fabrici au falimentat din cauza schimbărilor politice, însă fabrica de brânză de la Ţaga a funcționat deoarece produsele erau foarte căutate. Atât fabrica, cât şi grota, au fost modernizate în anii următori respectând standardele europene.
Grota aparține astăzi companiei FrieslandCampina Romania, cunoscută pentru produsele Napolact.

Întreg procesul de producție este efectuat azi de către Cooperativa Agricolă Someș Arieș care, pe lângă brânza Năsal, produce și brânzeturi proaspete, dar maturează în pestera de la Țaga încă trei sortimente precum:


• Bobâlna – Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă moale din lapte de vacă, maturată 20 de zile cu o structură cremoasă și gust puternic ce ne aduce aminte de pelin

• Moeciu - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 30 de zile

• Montana - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 35 de zile.

Mai multe informații gasiți aici. www.somes-aries.com

 

 

Știați că: Năsal este un sat în comuna Țaga din județul Cluj.

 

_____

 

Alina Iancu

17/09/2019

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...