Branza framantata de Sangeorz-Bai, produs montan

 

O cooperativă agricolă din Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, este prima din țară care a primit dreptul de utilizare a mențiunii de „produs montan”. Poate fi folosită pentru șase produse: „cașcaval”, „telemea”, „smântână”, „urdă”, „caș din lapte de vacă” și „brânză frământată de Sîngeorz Băi”.

 

Pentru a obtine această mențiune, producătorii au indeplinit câteva criterii stricte:

  • materiile prime, dar și furajele pentru animale, provin din zona montană
  • prelucrarea are loc în zona montană
  • animalele au fost crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane.

 

Cooperativa agricolă din Sângeorz-Băi a început producția pe 1 aprilie 2019, iar vânzările, o lună mai târziu. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obținere smântână, caș și brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 l lapte/zi.

 

Producătorii spun că laptele are gustul pajiștilor din Munții Rodnei și aroma aerului proaspăt din zonă. Dar secretul stă în rețetele străvechi, care îi ajută să păstreze același gust al brânzeturilor de acum câteva sute de ani.

 

Cooperativa a reușit și obținerea atestatului de produs tradițional pentru brânza frământată de Sângeorz-Băi. Aceasta apare în înscrisuri încă din 1770, iar laptele provine de la vitele care pasc la o altitudine de 1.800 de metri, în apropierea Munților Rodnei. Preparatul se pregătește la stână, de către cioban și este ținut în bărbânță.

 

Pentru a îndeplini condițiile unui produs tradițional, alimentele trebuie să fie realizate după o rețetă tradițională, să fie fabricate pe teritoriul țării, cu materii prime locale sau să nu aibă în compoziție aditivi alimentari. De asemenea, trebuie să se distingă de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

 

_____

 

Alina Iancu

22/10/2019

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

 

EVENIMENTE 

Salon de branzeturi si vinuri

 

INFORMATII UTILE

Bine de stiut despre branzeturi

Producatori romani

Branzeturi romanesti

Harta producatori

Aparitii in presa

Publicitate

 

SHOP ONLINE

Branzeturi si vinuri

 

ALTE PROIECTE

CrameRomania.ro - Vinuri Romanesti

Revino.ro - Enoturism Romania

 

CONTACT

salut@revino.ro

 

Logo-Revino-Cheese-Wine_Black700

 

NEWSLETTER