Bine de Stiut

CUM SE FACE UN PLATOU CU BRANZETURI

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

ASOCIEREA BRANZETURILOR CU VINUL SAU CU ALTE BAUTURI

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

BRANZA, TAIERE SI SERVIRE

Brânza este un produs delicios, cu o varietate mare de sortimente și poate fi redescoperită constant. Pentru o degustare corectă, trebuie să ţineți cont de câteva reguli de bază: degustarea unui număr limitat de brânzeturi. Experții recomandă un număr de...

DEGUSTAREA BRANZETURILOR,
REGULI DE BAZA

Brânza joacă un rol important în aproape toate bucătăriile lumii, fiind un aliment complex, dar și o experiență personală. Pentru o degustare corectă, trebuie să ţinem cont de câteva reguli de bază: degustarea unui număr limitat de brânzeturi. Experții...

CLASIFICAREA BRANZETURILOR

În ultimele două decenii, consumul de brânză la nivel mondial a crescut substanțial, iar varietatea brânzeturilor de pe piaţă este foarte mare. Ȋn Europa, găsim cei mai mari producători, principalii jucători fiind Franţa, Germania, Italia, Olanda. De asemenea, cel...

MATURAREA BRANZETURILOR

Maturarea brânzeturilor este ultima etapă a procesului tehnologic de fabricaţie, după terminarea fazei de sărare. Este un proces complex, fiind rezultatul acţiunii enzimelor existente în lapte şi cheag, dar şi al enzimelor secretate de microorganismele ce se dezvoltă spontan...

OBTINEREA BRANZETURILOR

Brânza joacă un rol important în alimentația noastră, reprezentând o sursă bogată de factori nutritivi. Are un conținut ridicat de substanțe proteice, vitamine și grăsimi ușor asimilabile, săruri minerale de calciu, fosfor, magneziu, sodiu. Atunci când vorbim...

ISTORIA BRANZETURILOR MODERNE, PRODUCTIA LA NIVEL DE COOPERATIVA

Jesse Williams și prima fabrică de brânzeturi Pelerinii englezi sunt cei care au adus pentru prima dată brânza în America, începând cu anul 1620. Pentru aceştia, brânzeturile reprezentau proviziile lor pentru drum. Pe măsură ce veneau în Lumea...

ISTORIA BRANZETURILOR

Originea brânzeturilor a rămas necunoscută, dar știm că până în vremea Imperiului Roman, fabricarea lor a devenit un proces foarte răspândit și apreciat în întreaga Europă și în Orientul Mijlociu. Nu același lucru putem spune despre America de...

INCHEGAREA LAPTELUI

Închegarea (coagularea) laptelui este considerată una dintre fazele principale și hotărâtoare în fabricarea brânzeturilor. În procesul de coagulare, laptele trece din starea lichidă într-o stare gelificată denumită coagul. Durata de închegare...

PASTEURIZAREA LAPTELUI, CONSIDERENTE IGIENICE SI TEHNICE

La începuturi, toate brânzeturile erau obținute din lapte crud. Când s-a trecut la producția industrială, colectarea laptelui a început să se facă de la distanțe mari, așa că a fost necesară o îmbunătățire din punct de vedere igienic. S-a folosit un...

LAPTELE

Laptele este un lichid de culoare albă-gălbuie, opac, cu un gust ușor dulceag, bogat în nutrienți, fiind produs de glandele mamare ale mamiferelor. Este un produs perisabil datorită contaminării sale cu microorganisme încă de la mulgere. Producţia de lapte este una sezonieră,...

 

oenotourism