Asociatia Curtea Culorilor

Sârbova, jud Timiș

 

 

 

… din dragoste pentru oameni și pământ

 

 

Asociatia Curtea Culorilor, branza Curtea Culorilor

 

 

Cel ce face bine atrage, fără să vrea, toate privirile. Vorbim aici despre binele pe care îl putem face în societate din dragoste pentru oameni și pământ.

 

La 34 km de orașul Timișoara, în satul Sârbova, se află “Curtea culorilor”, o asociație fondată în 2011, de membrii italieni și români ai Mișcării Ecleziale Carmelitane (MEC), pentru a oferi o locuință și viitor unor tineri fără familie. Asociația a cumpărat două case cu ceva teren agricol în jurul lor și este în curs de construire a unei a treia, pentru activități și întâlniri de vară.

 

Aici o întâlnim pe Adriana Formenti care, alături de tinerii pe care îi are în îngrijire, produce brânzeturi proaspete și maturate. Rețetele sunt din Italia și au fost învățate în timp ce Adriana lucra la un producător de brânzeturi din zona Lombardia.

 

Brânzeturile asociației se întâlnesc la evenimentele de vinuri din Timișoara, acolo unde le-am degustat și noi pentru prima dată, în urmă cu doi ani. Le putem comanda și pentru acasă. Iar pe Adriana o găsiți, aproape la fiecare sfârșit de săptămână, cu furgoneta specială de păstrare a brânzeturilor, în piața volantă de la Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara.

 

Brânzeturile sunt produse din laptele de la cele cinci văcuțe din ograda acestora și sunt hrănite cu iarba de pe pășunea din jurul satului. Cheagul este de vițel și este natural, iar fermenții provin din iaurt. Astfel, ingredientele din care se produc brânzeturile sunt laptele, fermenții, cheagul natural de vițel și sarea.

 

Dacă la început aveau trei tipuri de brânzeturi măturate (Sârbova, Tondello și Tomasar), în timp au dezvoltat și crescut gama de produse maturate. Dar au și trei tipuri de brânzeturi proaspete tip Ricotta, Ricotta la cuptor și Stracchino. Caciotta este tot o brânză maturată pe care o produc simplă sau cu diferite arome.

 

Încercați să asociați brânzeturile, atât pe cele proaspete, cât și pe cele maturate simple, cu vinuri albe seci, chiar spumante brut sau extra brut. La brânzeturile cu arome provenite de la condimente, încercați să asociați vinuri roșii. Fiți curioși să le asociați și cu ceaiuri sau bere.

 

Mai multe informații despre produse găsiți aici https://bit.ly/2NCBQKL

 

_____

 

 

Alina Iancu, 23/10/2019

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...