Cooperativa Agricola Somes-Aries, Branza de Taga

Țaga, jud. Cluj

 

  Cooperativa Agricolă Someș Arieș, Țaga, jud. Cluj

 

Povestea brânzei de Țaga ne duce în vremuri îndepărtate, acum câteva sute de ani, când ciobanii nobilului Schilling au furat o parte din caşul de oaie al acestuia și l-au ascuns într-o grotă din apropiere. Nobilul a găsit brânza în grotă dupa câteva săptămâni şi a gustat-o pentru a vedea dacă mai poate fi mâncată. Acesta a fost surprins pentru că în tot acest timp brânza a fost acoperită cu mucegai, făcând-o moale la mijloc, cu un miros puternic și un gust neobișnuit, fiind mult mai gustoasă decât cea inițială. Astfel, producția ulterioară de brânză a fost mutată în grotă pentru a fi maturată.

 

 

Cooperativa Agricola Somes Aries produce 3 sortimente de brânză fermentată: Bobâlna, Moeciu, Montana.

 

 

Grota are astăzi o lungime de 125 metri și o lățime de cinci metri, temperatură constantă de 14ºC, umiditatea de 93% și cel mai important aici este prezentă Bacteriei Brevibacterium Linens, care conferă produsului caracteristici specifice de textură, aromă și culoare. La începuturi, brânza era obținută doar din lapte de oaie. În prezent, acestea sunt produse din lapte de vacă pasteurizat.

 

Întreg procesul de producție este efectuat azi de către Cooperativa Agricolă Someș Arieș care, pe lângă brânza cu pastă moale de Țaga, cunoscută de mulți dintre noi sub brandul Năsal, produce și brânzeturi proaspete (telemea), dar maturează în grotă încă trei sortimente precum:

 

  • Bobâlna – Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă moale din lapte de vacă, maturată 20 de zile cu o structură cremoasă și gust puternic ce ne aduce aminte de pelin
  • Moeciu - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 30 de zile
  • Montana - Produs de Țaga, brânză fermentată cu pastă semitare din lapte de vacă, maturată 35 de zile.

Website www.somes-aries.com  

_____

 

Alina Iancu, 20/09/2019

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

 

M10

 

 

EVENIMENTE 2020

Salon de branzeturi si vinuri, 21-22 noiembrie

 

INFORMATII UTILE

Bine de stiut despre branzeturi

Producatori romani

Branzeturi romanesti

Harta producatori

Aparitii in presa

Publicitate

 

SHOP ONLINE

Branzeturi si vinuri

 

ALTE PROIECTE

CrameRomania.ro - Vinuri Romanesti

Revino.ro - Enoturism Romania

 

CONTACT

salut@revino.ro

 

Logo-Revino-Cheese-Wine_Black700

 

NEWSLETTER

 
Cheese Show Facebook Cheese Show Instagram