Five Continent, Branza Horezu

Horezu, jud. Vâlcea

 

 

 

Brânza de Horezu și pământul vâlcean unde se modelează ceramica

 

Există multe avantaje nutritive ale laptelui de oaie, avantaje pe care le regăsim și în brânză. Dacă nu ați facut-o până acum, trebuie să va convingeți și puteți începe cu brânza de Horezu, produsă în localitatea Horezu, județul Vâlcea, localitate cunoscută pentru obiectele din ceramică.

branza de horezu

În fabrica din Horezu, s-a procesat lapte încă din perioada comunistă, însă, în 2006, a fost modernizată. Fabrica actuală este complet automatizată pentru producerea de brânză fermentată de pastă presată și poate procesa 12.000 litri de lapte.

 

Brânza de Horezu este o brânză tare, produsă din lapte de oaie pasteurizat adus de la ferme din mărginimea Sibiului, din comunele Vurpăr , Dealul Cetății și Șeica, de la oi crescute liber în Podișul Hartibaciului, în Depresiunea Transilvaniei. Brânza stă la maturat între două și 12 luni și are pe coajă detalii ce seamănă cu un spic de grâu.

 

Acest produs este asemănător cu brânză Manchego ce se produce în Spania, în Castilla la Mancha.

 

Din 2015, producătorul a început să participe la concursuri internaționale. La International Cheese Awards, a obținut în 2015 Highly Commended, în 2017, medalia de bronz, iar în 2018 medalia de argint. În 2018, a câștigat medalia de bronz la World Cheese Awards, în Bergen, Norvegia.

 

Produsele se vând în marile magazine din România sub brandul Brânză de Horezu, dar și la export în Spania, Croaţia, Germania, Franța și Letonia sub brandul Tierra de Vâlcea (Pământ Vâlcean) sau Queso Monasterio de Horesu.

 

Fie că vorbim de gustări sau rasă peste salate și preparate calde, această brânză poate fi asociată cu vinuri spumante, albe sau roșii, însă și cu vinuri fortificate.

 

Website: www.five-continent-srl.ro

 

Știați că Ceramica de Horezu a fost inclusă în 2012, de Unesco, în Patrimoniul Cultural Imaterial. Potrivit site-ului UNESCO, confecţionarea ceramicii de Horezu este un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei în judeţul Vâlcea, procesul de fabricaţie fiind divizat. Bărbaţii sunt cei care se ocupă cu extragerea lutului, ce trebuie curăţat, porţionat, udat, frământat, tescuit şi amestecat, devenind astfel materia primă din care sunt confecţionate celebrele vase de Horezu. Femeile decorează obiectele folosind tehnici şi instrumente specifice, cu care desenează modele tradiţionale, dându-le unicitate.

 

 

 

_____

 

Alina Iancu, 14/10/2019

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

 

EVENIMENTE 

Salon de branzeturi si vinuri

 

INFORMATII UTILE

Bine de stiut despre branzeturi

Producatori romani

Branzeturi romanesti

Harta producatori

Aparitii in presa

Publicitate

 

SHOP ONLINE

Branzeturi si vinuri

 

ALTE PROIECTE

CrameRomania.ro - Vinuri Romanesti

Revino.ro - Enoturism Romania

 

CONTACT

salut@revino.ro

 

Logo-Revino-Cheese-Wine_Black700

 

NEWSLETTER

 
Cheese Show Facebook Cheese Show Instagram