Hochland - Atelier, Branza maturata in salina

Sovata, jud. Mureș

 

 

 

Gama Atelier este un proiect de suflet pentru Hochland România, născut din dorința de a aduce pe piață produse artizanale, care prin savoarea lor nobilă se pot alătura momentelor speciale din viață noastră.  Denumirea “Atelier” a fost aleasă pentru a transmite cât mai bine specificul brânzeturilor din această gama.

 

 

Călătoria către desăvârșirea gustului Brânzei Praid începe păstrând caracterul zonei de fabricație - Sovata, prin laptele proaspăt dat de vacile din împrejurimi. Laptele este pasteurizat și apoi însămânțat cu o serie de culturi lactice unice, care dau savoarea și gustul complex al brânzei Praid. Laptele coagulat este cu grijă conturat în forma roților de brânză care sunt scufundate apoi în saramură. Roțile de brânză Praid sunt apoi lăsate la zvântat timp de două zile, după care urmează maturarea în Salina Praid, la 50 de metri sub pamânt, timp de minim două luni.

 

De ce maturarea în salina?

 

În salina Praid, o mină de sare gemă situată în județul Harghita, există goluri subterane de mari dimensiuni formate în urmă extragerii sării. Într-unul dintre aceste „goluri” sunt depozitate și prelucrate roțile de Brânză Praid pentru a fi transformate într-o brânză fermentată tare.

 

Rețeta sortimentelor de Brânză Praid este unică prin combinația dintre un mix special de culturi și maturarea în aerul individualizat puternic ionizat din salină, la o temperatură constantă între 14-16ºC, umiditate scăzută și o presiune atmosferică mai mare decât la suprafață. Temperatura constantă din salină joacă un rol crucial în obținerea acestui sortiment de brânză, deoarece pentru alte tipuri de brânzeturi, inclusiv brânzeturi fermentate, această temperatură de maturare nu este potrivită, fiind prea ridicată.

 

Sortimentele Praid Natur și cea Maturată cu Vin sunt brânzeturi de tip Tilsit, în timp ce Brânza Praid Cremoasă este o brânză de tip Maasdam.

 

Asocierea cu vinul ține de gustul fiecăruia, dar și de momentul servirii. Însă cum noi am avut-o la diferite degustări de vinuri, mai jos găsiți și câteva recomandări ale specialiștilor.

 

Brânza Praid Cremoasă merge asociată cu vinuri spumante metoda tradițională din Chardonnay, dar și din Fetească Regală.

 

Brânza Praid Nature poate fi asociată cu vinuri albe seci aromate din Chardonnay ori Fetească Regală, de ce nu cele din zona Transilvaniei, acolo unde este produsă și brânză. Dar să nu spuneți nu nici unui vin spumant.

 

Dacă vorbim de Brânza Praid cu Vin, aici putem asocia fără probleme și un vin roșu, fie că vorbim de Fetească Neagră, sau alte soiuri internaționale.

 

Cele trei sortimente se pot găsi în marile supermarket-uri în pachete de 200g și la vitrină cu servire asistată (jumătăți de roată 3250g). Mai multe informații despre brânzeturi, găsiți aici.

 

 

_____

 

Alina Iancu, 23/10/2019

 

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...

 

EVENIMENTE 

Salon de branzeturi si vinuri

 

INFORMATII UTILE

Bine de stiut despre branzeturi

Producatori romani

Branzeturi romanesti

Harta producatori

Aparitii in presa

Publicitate

 

SHOP ONLINE

Branzeturi si vinuri

 

ALTE PROIECTE

CrameRomania.ro - Vinuri Romanesti

Revino.ro - Enoturism Romania

 

CONTACT

salut@revino.ro

 

Logo-Revino-Cheese-Wine_Black700

 

NEWSLETTER

 
Cheese Show Facebook Cheese Show Instagram