Zada

Horodnic de Jos, jud. Suceava

 

 

 

Brânză cinstită din Bucovina

 

Se spune că nu există o zonă mai bogată în tradiții și manifestări folclorice decât Bucovina. I se mai spune și patria mănăstirilor și a smântânii. Știați că aproape în toate preparatele culinare din zonă se adaugă smântână?

 

Noi am descoperit brânza în călătorii, de mai bine de zece ani, iar revenirea în căutarea producătorilor locali nu putea să fie decât una plăcută. Ospitalitatea și pasiunea cu care sunt preparate brânzeturile ne-au creat senzația de acasă.

 

cascaval zada branza cinstita

 

În Horodnic de Jos, în imediata apropiere a orașului Rădăuți, am vizitat producătorul Zada, o afacere de familie, ce produce brânzeturi încă din ianuarie 1994.

 

Cristina şi Florentin Dumitrescu, absolvenţi în 1991 ai Facultăţii de Industrie Alimentară din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, au decis să își dedice cunoștințele obținute în anii de studiu producției de brânzeturi. Din 2002, producția se face într-o fabrică special construită pentru procesarea brânzeturilor. Laptele prelucrat este de capră, oaie și vacă și provine de la fermele din vecinătatea comunei.

 

Fie că vorbim de brânză proaspătă, brânză de burduf, cașcaval proaspăt, maturat sau afumat, proprietarii sunt deschiși să dezvolte noi sortimente, să le completeze cu mirodenii și să le matureze perioade îndelungate de timp.

 

Brânzeturi cinstite care încearcă să acopere cât mai mult din gusturile românilor.

 

În centrul orașului Rădăuți, o găsiți în magazinul propriu. În online, poate fi achiziționată de pe Nord Natural. În București, se poate cumpăra de la magazinele Răsfăț din Piața Obor și Titan, Piața Orizont din Drumul Taberei (Stand 16), Băcănia Rod de pe Strada Liviu Rebreanu, Magazin La Baciu de pe Calea Floreasca. Dar o găsiți și în alte orașe precum Suceava, Iași, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Constanța, Brașov, Buzău, Focșani.

 

Mai multe informații despre producător găsiți pe www.branzacinstita.ro.

 

BINE DE STIUT

Cum se face un platou cu branzeturi

Fie că găzduim un brunch, o petrecere sau suntem singuri acasă, un platou cu brânzeturi este întodeauna o gustare delicioasă. Există multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea brânzeturilor și nu există un mod corect sau greșit în a face asta....

Asocierea branzeturilor cu vinul sau cu alte bauturi

Tripticul ideal al gastronomiei este, pentru mulți dintre noi, brânza, pâinea și vinul, acestea fiind parcă concepute pentru a merge împreună. Când platoul de brânză ajunge la masă, în conversație apar întrebări referitoare la băuturile ce pot...